Enkel/voet recensies

Na vijf jaar gestuntel met een blessuse aan mijn achillespees eindelijk een pad naar beklijvend herstel gevonden. Bedankt Richard voor het wijzen van de weg, dankzij jouw aanpak van mijn been en de rest van mij kan ik weer heerlijk sporten! Het was me een genoegen.


Ik liep al een jaar met achillespees klachten rond als gevolg van een hardloop avontuur naast het mountainbiken. Het gebruik van steunzooltjes fungeerde enkel als een pleister op de wond en ben vervolgens op eigen initiatief een sportfysiotherapeut gaan zoeken met veel ervaring in de sport. De huisarts concludeerde helaas telkens dat achillespees klachten nou eenmaal lang kunnen aanhouden. Na 2-3 sessies bij Ralf werd duidelijk dat ik dit veel eerder had moeten doen, wat een verschil! De klachten werden meteen minder en Ralf gaf uitstekende instructies mee om thuis te oefenen. Langzaam kon ik weer starten met mountainbiken, eerst een half uur vlak en zo langzaam opbouwen. Nu een jaar later ben ik volledig klachtenvrij en kan weer uren door berg en dal zonder pijn. Door de 'trapoefening' is de pees ook weer dunner, in normale proporties. Echt top!


November 2014 begonnen de knieklachten waarvoor ik een afspraak heb gemaakt bij een 'normale' fysio. Hij is gestart met behandelen maar al snel had ik het idee dat hij niet wist waar hij mee bezig was. Zodoende terug naar de orthopeed, die me vervolgens verder stuurde naar de sportarts. Uiteindelijk bleek na een MRI dat er een scheurtje zat in de meniscus. Op advies ben ik na de kijkoperatie gaan revalideren bij het SMI.

Bij de eerste afspraak was het voor mij al duidelijk dat ik bij professionals zat. Ze kijken hier veel verder dan alleen de klachten. Wat ik als zeer prettig heb ervaren is de uitleg met beeld en materiaal. Per oefening en per spier leggen ze haarfijn uit waarom dit te trainen. Door de kennis en begeleiding van deze mannen voetbal ik weer in de zaal!

Niet veel later sloeg ik ongelukkig mijn enkel om. Ook hier hebben ze zorgvuldig naar gekeken en stelden toch een iets andere diagnose dan op de EHBO. Niet alleen de banden maar ook het kapsel was aangedaan. Om de 2 weken werd ik behandeld, in de tussentijd ging ik zelf aan de slag met specifieke trainingsvormen. Inmiddels ben ik weer volop aan het voetballen.

Ik heb nu twee keer meegemaakt (normale fysio en ziekenhuis) dat het probleem en de grootte van het probleem niet werden gediagnostiseerd. Bij het SMI gelukkig wel. Hier weten ze waar ze mee bezig zijn. Mocht ik nog eens een blessure krijgen dan is het SMI waar ik naar toe ga!


Al bijna 2 jaar liep ik met toenemende pijnklachten in de linker hiel. Een achillespees verkorting en platvoeten werden in eerste instantie geconstateerd. Na een lange weg met allerlei behandelingen en therapieën, waarbij niks hielp, kwam ik bij Ralf Janssen van het SMI terecht. Na de operatie van de linker hiel is Ralf begonnen met de behandeling van de rechter hiel en de nabehandeling van links.

Wat een geluk dat ik hier terecht ben gekomen. Professionele en zeer vriendelijke, vakbekwame benadering. Er werd breed gekeken wat de oorzaak zou kunnen zijn en niet zomaar lukraak behandeld. Met prima resultaat! Inmiddels ben ik vrijwel pijn en klachtenvrij.

Een dikke pluim voor Ralf Janssen!


Ruim een jaar lang heb ik last gehad van pijn onder mijn linker voet waardoor pijnvrij hardlopen onmogelijk was. Ondanks meerdere bezoeken aan een podotherapeut waarbij diverse aanpassingen werden gedaan aan de inlegzolen, verdwenen de klachten niet.
Via via ben ik bij het SMI terecht gekomen en na 6 behandelingen heb ik nu mijn eerste halve marathon pijnvrij en probleemloos gelopen. Dit had ik een aantal maanden geleden niet verwacht!


Ruim een jaar heb ik last gehad van mijn linker voet waardoor lopen nauwelijks mogelijk was (zeer pijnlijk). De orthopeed kon dit probleem niet oplossen. Na de 6 behandeling bij het SMI ben ik volledig hersteld! Ik kan gelukkig weer zonder enige problemen lopen.


Hardlopen, dat stond nog altijd op mijn bucketlist. Afgelopen voorjaar trok ik voor het eerst mijn renschoenen aan. Met behulp van het Evy start to run programma probeerde ik het hardlopen op te bouwen naar 5 kilometer. Halverwege kreeg ik echter knie- en enkelklachten en na een hardlooptraining de trap oplopen was enorm vermoeiend. De twijfel sloeg toe. Was het beter om te stoppen met hardlopen?

Ik had er echter zoveel plezier aan dat ik het niet gelijk wilde opgeven. Ik dacht eerst advies vragen aan een deskundige. Via het internet kwam ik uit bij het SMI. Na een aantal behandelingen en structureel aan het werk te zijn gegaan met mobilisatietechnieken en sportspecifieke oefeningen, ben ik nu halverwege de opbouw voor de 10 km. Wat ben ik blij dat ik een afspraak bij Richard Classen heb gemaakt.


Ongeveer 10 jaar geleden heb ik voor de eerste keer mijn enkel omgeslagen. Hierna is dit nog enkele keren gebeurd, waarna de pijnklachten niet meer verdwenen. Volgens diverse sportartsen, sportfysiotherapeuten en manuele therapeuten die ik heb bezocht, waren de klachten blijvend en horen ze bij een enkeltrauma. Ook een MRI-scan en enkele cortisone injecties gaven geen uitsluitsel; het advies was om te blijven tapen voor meer stabiliteit en om de 'zwakke' enkel te accepteren.

Via sportgenoten kwam ik bij het SMI terecht, hier ontdekte Richard al snel dat er een blokkade in mijn enkel zat. De enkel was stabiel en zeker niet instabiel. Door hier intensief aan te werken (5 behandelingen) heb ik nu, na 7 jaar, pijnvrij en zonder tapen kunnen trainen. Het uiteindelijke doel is om ook weer de wedstrijden zonder tape te gaan spelen.

Richard is deskundig, pakt problemen meteen aan en begeleidt je goed naar de volgende stap in je herstel. Bedankt!


Na een vervelende enkelbreuk begin december 2013, volgde een operatie waar een plaat met enkele schroeven op de enkel werd geplaatst. Na dik 6 weken gips werd me in het ziekenhuis gezegd dat ik zonder begeleiding over een jaar (dus eind 2014) weer op de tennisbaan zou staan. Hier uiteraard niet mee akkoord gaande, heb ik me tot RCsports gewend. Na een pittige revalidatie en begeleiding, waar ik in het begin vrij sceptisch en enigszins negatief over was, begon de behandeling op snelle termijn zijn vruchten af te werpen. Sterker nog, eind april 2014 sloeg ik voorzichtig m'n eerste ballen weer en inmiddels zitten we al volop in de najaarscompetitie zonder enig pijnlijk ongemak. Ik ben inmiddels overtuigd van Richard's professionaliteit en ben zeer tevreden over mijn keuze voor RCsports!


In december ben ik geopereerd aan mijn voet na een val met turnen. Dit gebeurde middenin het wedstrijdseizoen. Na 4 weken kreeg ik loopgips en ben toen bij het SMI begonnen met mijn revalidatie. Ik ben begonnen met oefeningen voor de stabiliteit en de coördinatie. Eenmaal uit het gips ging het supersnel. Veel leuke trainingen afgewerkt. Na 5 weken stond ik weer op de wedstrijdvloer voor het NK. Dankzij de goede begeleiding heb ik mijn wedstrijdseizoen succesvol kunnen uit turnen


Na een succesvol loopseizoen in 2013 belandde ik in de lappenmand met aanhoudende klachten rondom de enkel. Richard wist goed om te gaan met de klacht en het werd met succes een behandeling aan het kuitbeen. Tegelijkertijd wees hij mij op de dikkere achillespees aan het andere been waar ik nog geen klachten had. Inmiddels behoren deze problemen tot het verleden en train ik weer zoals het hoort: met veel plezier. Richard bedankt voor je deskundige begeleiding


In januari 2012 liep ik bij het schaatsen een gecompliceerde beenbreuk op waarbij de eindstand van de rechter voet behoorlijk beperkt is gebleven. In december 2010 werd na de revalidatie de zaak als 'klaar' afgedaan.
Helaas bleef mijn rechter been pijnlijk en kon ik mijn hobby tennissen niet meer uitoefenen. Hier heb ik meer dan een jaar mee rondgelopen. Tevens liep ik met de gedachte, 'hier moet je mee zien te leven, er zijn ergere dingen'.

Op advies van onze bedrijfsarts heb ik een afspraak gemaakt met het SMA in Maastricht. Bij de controle verwezen deze me door naar sportfysiotherapeut Richard Classen.
Ik heb mijn problemen voorgelegd evenals de wens ooit weer te kunnen tennissen. Zijn reactie, 'welnu dan gaan we daaraan werken, moet lukken'! Dit klonk als muziek in mijn oren. Vanaf september 2012 sta ik inderdaad weer op de baan. Nu ga ik preventief langs om de beweeglijkheid bij te houden.

Klasse Richard


Ik ben bij Richard terecht gekomen voor advies naar aanleiding van een enkelfractuur 4.5 jaar geleden. Dit is een periode geweest van verschillende operaties, veel pijn en steeds slechter lopen. De orthopeed had geen andere optie meer, behalve het vastzetten van de enkel (artrodese). Aangezien dit nogal een ingreep is wilde ik eerst alternatieven bekijken. Na een uitgebreid intake gesprek is Richard met de enkel aan de slag gegaan. Elke stap werd duidelijk uitgelegd. Nu ben ik 6 weken verder en kan ik goed lopen zonder pijn. Ik kan zelfs weer gaan sporten. Ik ben blij met deze professionele benadering en behandeling. Tevens ben ik blij dat ik de artrodese niet heb laten doen


Na ruim 1,5 jaar blessureleed met klachten aan achillespees en enkel, na behandelingen bij twee sportartsen, drie sportfysiotherapeuten en twee mislukte pogingen om weer met hardlopen te starten, kwam ik in maart 2012 onder behandeling van Richard Classen. Wat volgde was een intensief trainingsprogramma waarin aandacht voor het verbeteren van de beweeglijkheid van enkel en heup, stabiliteitsverbetering en krachttraining. Na enkele weken kon ik weer voorzichtig beginnen met lopen en na vijf maanden liep ik mijn eerste wedstrijd.
Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en loop ik minimaal drie keer per week, heb diverse wedstrijden (cross, weg en trail) gelopen en loop nu met meer plezier en voldoening dan ik in jaren gedaan heb.

Richard, dank je wel dat je dit mogelijk hebt gemaakt